Tomatsoppa med kikärtor och linser
(Recept ur "Smaker från Saltå Kvarn; Maten, Brödet, Kakorna", Åsa Swanberg, Ordalaget.)
2 port
- 1 gul lök, hackad
 - 2 hackade vitlöksklyftor 
 - Olivolja
 - 1 burk/tetra krossade tomater
     á 500 g. alt färska tomater som du mixar själv
 - 2 dl vatten
 - ½ msk lantbuljongpulver
 - 1 kuvert saffran á 0,5 g
 - 1 dl vitt matlagningsvin (enl
     grundreceptet)
 - 1 tetra kikärter, sköljda
     och avrunna. Alt koka egna torkade kikärter
 - 1 dl torkade röda linser, sköljda
     och avrunna.
 - Salt & peppar 
 
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt alla ingredienser utom linserna och
koka upp soppan. Tillsätt linserna och koka soppan i 10 min. Smaka av med salt
och peppar. Servera med ett gott bröd.
Enkel lins och potatissoppa
4 port
- 1 gul lök
 - 1 potatis
 - 2 morötter
 - 4 dl röda linser
 - 1 l vatten
 - 2,5 dl grädde
 - 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
 - Örtsalt efter smak
 - Curry efter smak
 
Dela potatis, lök och morötter i bitar och koka tillsammans med linserna och buljongtärningarna tills grönsakerna är mjuka. Riv i citronskal. Vispa kraftigt. Häll i grädden och smaka av med örtsalt.
Servera soppan med en klick turkisk yoghurt och ett gott bröd.
En del har också undrat vart ljusen i röda hallen finns att få tag i som brinner på olja. Länken till grossisten finns här: Ljusbringare, Lumipak.
Syns dens 23 november då nästa workshop går av stapeln. Denna gången Iyengar Yoga och Mindfulness med Maria Strömberg!
//
Veronica


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar