Tomatsoppa med kikärtor och linser
(Recept ur "Smaker från Saltå Kvarn; Maten, Brödet, Kakorna", Åsa Swanberg, Ordalaget.)
2 port
- 1 gul lök, hackad
- 2 hackade vitlöksklyftor
- Olivolja
- 1 burk/tetra krossade tomater
á 500 g. alt färska tomater som du mixar själv
- 2 dl vatten
- ½ msk lantbuljongpulver
- 1 kuvert saffran á 0,5 g
- 1 dl vitt matlagningsvin (enl
grundreceptet)
- 1 tetra kikärter, sköljda
och avrunna. Alt koka egna torkade kikärter
- 1 dl torkade röda linser, sköljda
och avrunna.
- Salt & peppar
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt alla ingredienser utom linserna och
koka upp soppan. Tillsätt linserna och koka soppan i 10 min. Smaka av med salt
och peppar. Servera med ett gott bröd.
Enkel lins och potatissoppa
4 port
- 1 gul lök
- 1 potatis
- 2 morötter
- 4 dl röda linser
- 1 l vatten
- 2,5 dl grädde
- 2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
- Örtsalt efter smak
- Curry efter smak
Dela potatis, lök och morötter i bitar och koka tillsammans med linserna och buljongtärningarna tills grönsakerna är mjuka. Riv i citronskal. Vispa kraftigt. Häll i grädden och smaka av med örtsalt.
Servera soppan med en klick turkisk yoghurt och ett gott bröd.
En del har också undrat vart ljusen i röda hallen finns att få tag i som brinner på olja. Länken till grossisten finns här: Ljusbringare, Lumipak.
Syns dens 23 november då nästa workshop går av stapeln. Denna gången Iyengar Yoga och Mindfulness med Maria Strömberg!
//
Veronica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar