Är du trött, seg och irriterad? Har du blivit mer glömsk eller fått kalla händer? Det kan bero på brist på sköldkörtelhormon som är ett tillstånd som drabbar allt fler (främst kvinnor). Det här inlägget handlar om hur denna hormonstörning hänger samman med kosten.
Sköldkörtelhormon (T3 och T4) styr ämnesomsättningen i varje cell i din kropp. Därför är det inte konstigt att man fungerar sämre när nivåerna av hormonet sjunker. I 90% av fallen beror de minska de nivåerna eller så kallad ”hypothyroidism” på att kroppens eget immunförsvar angriper den egna sköldkörteln. Den här studien sammanfattar forskningsläget. När sköldkörteln attackeras producerar den med tiden allt mindre hormon tills den helt enkelt förstörts av det egna immunförsvaret och då behöver man förstås läkemedel som exempelvis Levaxin. Men vad kan man själv göra för att förbättra situationen?
Gluten och hypothyroidism
Det finns ett stort antal studier som visar ett starkt samband mellan autoimmun tyreoideasjukdom (både Hashimoto’s och Graves) och gluten. Här kan du läsa några av studierna (1 2 3 4 5)Kopplingen mellan glutenintolerans och hypotyreos är så stark att forskare inom området anser att man bör utreda glutenintolerans hos samtliga nya patienter med hypotyreos
Därför blir immunförsvaret förvirrat
Hur kan man då förklara att just gluten får immunförsvaret att attackera sköldkörteln? När gluten bryts ner så bildas ett fragment som heter gliadin och denna proteindel av gluten har en förmåga att ta sig in genom tarmväggen vilket jag skrivit om tidigare. När gliadinet tar sig ut till immunförsvaret som ligger under tarmslemhinnan så attackeras det av immunförsvaret med antikroppar. Problemet är att dessa antikroppar också kan attackera sköldkörteln.Tyvärr räcker inte ett blodprov för att visa om man är glutenintolerant eller ej. När man hittar förhöjda värden i ett blodprov brukar man gå vidare med ett vävnadsprov från övre delen av tunntarmen men inte ens då är diagnosen säker.
Ett annat problem är att immunförsvaret minns gluten och fortsätter producera antikroppar mot gliadin i upp till sex månader efter att man slutat med gluten. Därför rekommenderar jag att man helt utesluter gluten (till hundra procent!) om man har autoimmun reaktion mot tyreoidea. Och det har man nästan säkert har om man ser sjunkande nivåer av tyreoideahormon. Detta gäller oavsett vad blodproven visar när det gäller dina antikroppssvar. Det är helt enkelt inte värt risken att äta gluten när man redan har en bekräftad autoimmun sjukdom. Gluten kan nämligen leda till fler, vilket jag skrivit om tidigare.
Jag har under lång tid rekommenderat mina klienter att helt utesluta gluten ur sin kosthållning, och jag anser att det är något som de absolut flesta skulle må bra av att göra. Kroppen behöver förstås inte gluten, utan det innebär alltid en påfrestning som vissa klarar bättre än andra.
Det finns speciella kostupplägg som jag använder för klienter med autoimmunitet när jag konsulterar klienter. En viktig del av detta är att utesluta gluten, men andra delar är också viktiga när det gäller att optimera kosten för att minska inflammation och förbättra tillståndet vid olika typer av autoimmunitet eller andra kroniska tillstånd.
- See more at: http://karlhulten.se/trott-pa-att-vara-trott-sa-kan-gluten-orsaka-kronisk-trotthet/#sthash.fnVhssZj.dpuf