söndag 21 oktober 2012

Conversesjukan?

Från Metro:
Vissa läkare kallar det skämtsamt för "Conversesjukan". Gemensamt för skorna, och orsaken till problemen, är deras enkla utforming.
– De är uppbygga med en väldigt tunn gummiskola, en tygovandel och ett skosnöre. Det ger minimal stöddämpning. Att gå i en sådan sko en längre tid på hårt underlag och med sådan dålig sula, skapar mycket extra belastning, säger Lars Ottinger, ortopedtekniker på Gå & Löpkliniken.
Få är nog beredda att överge sin favoritskor på grund av värk. Som tur är finns det sätt att motverka problemen.
– Det går att förbättra skon med hjälp av olika inlägg eller fotbäddar. I slutändan är individuellt. Man måste ta reda på hur ofta och hur mycket man använder skorna och får anpassa efter det, säger Lars Ottinger.
Kan det här verkligen stämma? Vi har gått och sprungit barfota (eller i mycket tunna sandaler/skor) i årtusende och så plötsligt måste våra barn och ungdomar ha ilägg och skor med bra stötuppdämpning? Vad finns det för studier som visar att människan får knäbesvär och problem med fötter i skor med tunna sulor? jag hittar inga! Vad finns det för logik i att barn och ungdomar med växande fötter skall få stöd för fotvalv och minska belastning på fötterna? Föds vi med dåliga fötter eller får vi dåliga fötter för att vi inte tar fram och tränar dom? Kanske sitter våra ungdomar för mycket och inte använder sina fötter? är det därför som blir dysfunktionella?   
Ja vad tror ni?
 
 

3 kommentarer:

  1. Jo jag tror väl också att vi är lite dåliga på att använda våra fötter.... funderar ändå på om det finns tillfällen då foten behöver dämpning. Vi människor har ju uppfunnit asfalt och betong som inte stöddämpar naturligt, kan det då kanske finnas anledning till ett par dämpade löpardojjor när vi springer mycket på hårda material ??? Kanske är även detta en tränings sak???

    /Stina

    SvaraRadera
  2. Fötterna är din dämpning.. men visst det blir lite svart och vitt över det hela. Min poäng med att förespråka tunna sulor och gärna gå mycket barfota är att jag ser att det är det som tränar upp fötterna. Men visst finns det situationer i vår moderna värld (förutom sjukdomar och skador) som kräver både dämpning och bättre stöd-ex vis arbete på betonggolv. Klart sämre för fötterna än converceskor är högklackar och för trånga skor. Ett problem bakom olika sk rekommendationer av olika stöd och skor är att det (enligt mig)finns starka ekonomiska intressen som styr tipsen. Du nämner asfalt som underlag och tarahumara löparna (läs born to run)bemästrade även detta underlag med tunna sulor, ja jag tror det är en träningsak. Ha det gott :)

    SvaraRadera
  3. ... ja man undrar ju vem som uppfunnit högklackat? antagligen inte någon som skulle använda dem själv? Har funderat länge på ett par FiveFingers - ska börja försiktigt för att sedan öka :)

    SvaraRadera