onsdag 16 februari 2011

Viktminskning omsätter miljarder!

I media beskrivs har många företag som förespråkar snabb viktminskning omsätter stora pengar i dessa dagar. Många är dom som nu bestämt sig för att gå ner i vikt och då gärna så snabbt som möjligt. Tyvärr ser jag -efter att ha hjälpt många människor med träning och viktminskning att dom riktigt snabba lösningarna inte hjälper på längre sikt. Och visst vet vi med oss det innerst inne? Under några år provade vi ett viktminskningsprogram (xtravaganza) som kombinerade träning med måltidsersättningar och var helt övertygade om att denna variant var bättre än mycket annat. Men även xtravaganza visade sig inte hålla i långa loppet pga måltidsersättningarna. Måltidsersättningarna gjorde att (de flesta) väldigt snabbt gick ner i vikt för att sedan gå upp igen när dom återgick till vanlig mat (gamla vanliga livsstilen). Min övertygelse är (ja jag vet att jag är tråkig) att för att gå ner i vikt och kunna behålla den så skall du göra slut på lika mycket eller mer energi än vad du stoppar i dig. Börja med att öka vardagsmotionen ( minst 10000 steg/dag) ät 3 ordentliga mål mat och däremellan 2 mellanmål. När det sitter så lägger du till 2-3 träningspass/ vecka (kondition-styrka).
PS: ett litet tillägg: När du sedan äter bra och gör slut på rätt mängd energi - då kan vi titta på lite detaljer. Eller som vi orienterare säger : först tittar vi på hela kartan för att få en helhetsbild och sedan på de mindre detaljerna och ju närmare målet (kontrollen) vi kommer ju viktigare blir detaljerna.
Inga mirakelkurer- ingen jojo bantning utan bara ren skär sunt bondförnuft.

3 kommentarer:

  1. Så sant! Sen är det ju mer intresssant att kolla på fettprocent och kondition än att bara stirra sig blind på vikten. Den säger ju ofta inte så mycket om hur kroppen egentligen mår. Body Age-testet är ju superbra för att se hur man ligger till!

    SvaraRadera
  2. Japp! Bara genom att lägga om lite vanor och strukturera upp träningen bättre så händer mycket. Min senaste Next Step (vi kan kalla honom Peter) har gått ner 4 kilo på 3 veckor genom att börja äta frukost och sluta med godis :)

    SvaraRadera
  3. Ja och tack vare Next Step har jag verkligen fått en annan syn på träning, mat, vikt och våg! Suveränt! Mår såååå mycket bättre! Och dessutom är det såååå roligt! :)

    SvaraRadera