söndag 14 juni 2009

Njutningsmotionär eller tävlingsmotionär?

Stort grattis Monika till den nytagna klassikern!.
Jag tror att det är svårt för dom som inte provat på Vasaloppet Lidingöloppet mm att förstå vilken prestation du gjort. (ok hyffsad uppbackning av Bengt...) Samtidigt får det mig att reflektera över olika anledningar till att vi tränar och rör på oss. Johan Holmsäter (grundare till Friskis & Svettis) -livsstilsfilosof har en bra och överskådlig beskrivning av olika motionärer. Han klassificerar motionärerna i
-den sociala motionären-tävlingsmotionären-meditationsmotionären-den medicinska motionären-urladdningsmotionären-pliktmotionären-njutningsmotionären-prylmotionären.
Den sociala motionären tycker umgänget är viktigast. Bastun och kompisarna är lika viktigt som träningen. tävlingsmotionären tycker om att tävla mot andra eller sig själv. tränar gärna inför ett lopp. För meditationsmotionären är motion ett sätt att få vara i fred med sina tankar och kan inte tänka sig att träna ihop med andra. Den medicinska motionären tränar för hälsans skull. Drivkraften är att bli friskare, starkare, smalare eller lättare. Är ofta mycket måttlig i sin motion och kan mycket om sin kropp. Urladdningsmotionären gör sig av med spänningar genom att ta ut sig fysiskt och gillar att träna hårt för att leva ut aggressivitet, glädje och irritation. Älskar träning med hårt tempo. (boxning?) Pliktmotionären håller fast vid mycket bestämda rutiner. Och motion är något som måste klaras regelbundet för karaktärens skull. Har man festat en natt kompenserar man det med motion. Njutningsmotionären motionerar för nöjets och njutningens skull. Det är nuet som är det viktigaste, inte hur frisk eller smal man blir i framtiden. Behöver ingen självdiciplin eller övertalning av andra för att ge sig ut. Njutningen kan ligga både i åsynen och upplevelsen av den egna kroppen. För prylmotionären är detaljerna runt omkring själva motionen viktig. Att komplettera utrustningen och jämföra prylar med andra är det primära intresset med motionen.
(Text fritt ur Johan Holmsäters bok Medicin mot livsstilsanalfabetism)
Vilken typ är du? själv tycker jag nog att jag passar in i flera grupper ibland är det skönt att träna helt själv och ibland peppas man av att vara flera och vem piggnar inte till av ett par nya skor? Men jag kan nog peka ut några medlemmar som passar in riktigt fint i ex vis sociala motionären, medicinska motionären och urladdningsmotionären (inga namn nämnda)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar