måndag 18 januari 2010

Chinners!


En märklig och ganska läcker "underground" träning växer fram i chinners. Samtidigt är det en bra reaktion och statement mot dopingkulturen. Tyvärr kan vi i sverige se ett ökat användande av dopingpreparat bland framförallt unga killar. Enligt dopingjouren är det främst killar i 20-25 års ålder som precis börjat med styrketräning som är den största riskgruppen. Kanske är anledningen att man vill ha stora muskler så snabbt som möjligt och i ungdomlig naivitet inte tror det blir några biverkningar. Det man använder som dopingmedel är -konstgjort manligt könshormon (anabola steroider) vilket också gör att den vanliga produktionen lägger av och förutom att få stora muskler ger det en mängd biverkningar i kroppen. läs mer på http://www.dopingjouren.se/page.asp?page=start.

Ja just det.. chinners var det. som en motvikt mot stora fejkade muskler finns det många andra grupper som arbetar mot användandet av illegala preparat. Förutom alla idrottsföreningar hittar jag en verksamhet i Stockholm som kallas 100% REN HÅRDTRÄNING En sammanslutning på initiativ av STAD som vänder sig till gymmen i STHLM. http://www.hundraprocent.com/ Ur texten: att ta genvägar kan möjligen skapa falska förhoppningar, men för den som vill bygga riktiga muskler så handlar det inte om vad man tar utan om vad man ger. En "chinners" är urstark och blir inte bättre av anabola steroider utan blir bättre av långsiktig funktionell träning. På you tube finns ett flertal små filmer om chinners. exempel :http://www.youtube.com/watch?v=18tu9O2R7xE Jag tror att vi måste visa våra ungdomar på alternativ till den kroppsfixerad styrketräningen med något som är tuffare och mer hälsosamt. funderingar?

3 kommentarer:

  1. Hm. Kollade länken på youtube... hur i all sin dar hittar du sånt?! Lite kul att se, men inte lockar det mig. Å andra sidan fick det mig att längta till crossfit på Snapen, det känns ganska lagom utöver den vanliga gymträningen. Hellre skita ner sig i naturen än träna mitt i stan. Men din koppling till doping var intressant.

    SvaraRadera
  2. Ja tyvärr är det nog så i vår lite skyddade värld (Nordic) att vi har svårt att förstå varför människor dopar sig. Men.. bevisligen är det så och det kan vi inte blunda för. Om vi lär oss att se tecken på detta och även visa våra ungdomar bra alternativ så kanske vi kan minska användandet?

    SvaraRadera
  3. Jag tycker inte det är helt svårt att förstå viss doping. När samhället är så utseendefixerat som det är och allt ska gå att fixa till fort så är det inte så konstigt att unga människor faller i dopingfällan (och annat destruktivt). Men när man dopar sig för att fuska till sig resultat i tävling undrar jag hur man är funtad... ingen vill väl vinna på fusk?

    SvaraRadera