söndag 9 oktober 2011

Hur svårt kan det vara?

Mat har blivit svårt. Det allra enklaste, och för människan mest grundläggande, har gjorts till något komplicerat-och ofta frustrerande. Samtidigt som vi ser hur tv-kocken elegant hackar sina vackra råvaror gafflar vi uppgivet i oss mikrad fabriksföda direkt ur plastförpackningen. I offentliga sammanhang hyllas den småskaligat framställda maten, som helst ska tillagas från grunden. Ändå gör de ansvariga myndigheterna sitt bästa för att främja den industrimat som tar över på dagis, på skolan, på sjukhus, inom äldrevård- och på kafeer och restauranger. Mat har nämligen inte bara blivit svårt utan även farligt. Att baka bröd eller att hantera sådant som kött.fisk,frukt och grönsaker betraktas idag som en högriskverksamhet. Och till slut är det endast de riktigt stora industrierna som klarar av de nya skärpta hygienkrav som ständigt ska höja produktsäkerheten.
Så inleder Mats-Eric Nilsson sin bok Döden i grytan-om vår rädsla för riktig mat http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170374937 Boken ger dig en riktig tankeställare om hur tokigt vi egentligen beter oss med mat och en hyllning av riktig okonstlad mat. -Läs den!

3 kommentarer:

  1. Ja tänk att något så lätt kan bli något så svårt
    att laga god mat och baka gott bröd,men när konceptet "tv dinner" kom till sverige så började det att gå utför, folk fick mer att göra och prioriterade fel genom att köpa och konsumera halvfabrikat,även i min bransch har det varit så i många år nu, och kunskaperna om att baka bröd från grunden har glömts bort av trötta och lata bagare som bara vill slänga i en påse med mjöl och sedan tillsätta vatten och med det få ett dåligt bröd skrämmande tycker jag. Sedan är väl frågan om det kanske städas och fixas allt för mkt runt omkring oss så det gör att vi blir allergiska osv ibland känns det så....För mig som egenföretagare i brödbranschen så ökar bara våra kontroller och mer och mer nya regler införs hela tiden ...vilket gör att det är svårt att få tiden att räcka till för att BAKA bröd..men tror att vinden blåser mot ett bättre sätt att förhålla sig till maten vi äter jag hoppas iallafall på det ...

    SvaraRadera
  2. Bra Morgan :) så gott folk - köp kvalite' - bra riktig mat får kosta ngr kronor extra.

    SvaraRadera
  3. Håller med föregående talare fullständigt!! Funderar också lite på det här med att förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendationer och serverar lättmjölk och margarin - känns inte det väldigt konstigt?? Förstår ju att en statlig myndighet behöver x antal år på sig att utreda och undersöka innan de kan ens överväga att ändra något, men har det inte varit känt länge nu att det är bäst med så 'rena' råvaror som möjligt?

    SvaraRadera