onsdag 26 augusti 2009

Aktivitetspyramiden!




Nu när många börjar sina "nya liv" som innehåller en betydande mängd träning blir frågan ofta : Hur mycket skall jag träna? och vad skall jag satsa på? Om vi tar bort gruppen elit och de som håller på med någon form av idrott och koncentrerar oss på vanliga motionärer blir motfrågan -vem är du och hur lever du just nu. Visst är det så att om du inte har tränat tidigare så kanske 2-3 ggr/v med styrka och kondition är en bra start men klart intressant är rekommendationerna från Professor Eva Jansson Karolinska Institutet som beskriver Allmäna rekommendationer i den sk aktivitetspyramiden: Aktivitetspyramiden ses som en rkommendation till fysiskt friska vuxna där basen är viktig för att bygga vidare med styrka och kondition.
Basen i pyramiden är sådant som skall ske varje dag - promenader trädgårdsarbete (obs är inte träning) hushållsarbete för normal energiåtgång. På basen lägger du sedan till konditionsträning -löpning simning cykling Aerobics mm 3-5 ggr/v för att sedan lägga på styrka 2-3 ggr/ ex BodyPump cirkel bodybalance mm mm. Överst på pyramiden en liten dos inaktivitet.
Det är därför viktigt för dig att bygga från en bra bas så att träningen ger ett gott resultat. Det är ex vis en viss risk med att starta hård styrketräning om du inte har hållfasthet i muskler och leder eller tuffa konditionspass med ett hjärta som har dålig syreupptagning.
Som nyfrälst motionär rekommenderar jag dig att arbeta långsiktigt varierat och regelbundet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar