måndag 19 oktober 2009

Hur svårt kan det vara?

Dagligen stöter vi på denna livsstilsanalfabetism. Ett exempel i form av hälsokostbeetende. Har en patient ca 50 år som utreds av hjärtläkare för kärlkramp vilket yttrar sig i att hon blir mycket andfådd så fort hon anstränger sig. Tester har visat höga kolosterolvärden och hon har hjärtkärlsjukdomar i släkten. Ingen större övervikt och har aldrig tyckt om motion eller idrott. Vid diskussion med patienten framkommer att hon nu ser fram emot en större utredning av hjärtats kärl och har fått recept med kolesterolsänkande mediciner. Ingen diskussion har förts med kvinnan om hennes mat eller motion. Vid frågan om hur mycket hon rör på sig för att påverka hjärtstatus så meddelar hon att hon inte gör något alls - inga promenader och har ett arbete utan större aktiviteter. Hur dum får man vara? och vad kan vi kräva av sjukvården egentligen? borde inte sjukvården ställa krav på att man börjar röra på sig om kolesterolet och blodtrycket börjar stiga?
I detta fall har patienten hört talas om en hälsokost medicin som två killar på sahlgrenska har tagit fram och som skall kunna hjälpa mot både det ena och det andra. Visst är det pinsamt ibland när man ser människans naiva försök att köpa sig hälsa. Visst är det märkligt att så många människor har svårt att klara av det mest elementära grunderna för att må bra och slippa vällevnadssjukdomar. Ät varierad och bra mat -inte för mycket inte för litet. rör dig tillräckligt mycket varje dag för att göra slut på den energin du stoppat i dig och planera för en god sömn. Gör iallafall detta först innan du börjar lägga tusentals kronor på hälsokosten och sjukvården!
Nu tog jag mitt ansvar och fick en överrenskommelse: sätt på dig en stegräknare - gå 10 000 steg varje dag i 6 veckor så kan vi träffas igen för en vidare diskussion. (och vad kostar det att gå med en stegräknare? nada...)
PS: med hänsyn till patienten och för att slippa spekulationer så hände detta för en tid sedan och patienten kan ha varit kvinna och 50 eller man och 40.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar