söndag 21 mars 2010

Mycket eller lite träningsvärk?


Funderar du på varför du ibland får träningsvärk och andra gånger klarar dig undan?
Största anledningen till att du får träningsvärk är den excentriska belastningen. Vi skiljer på framförallt tre sorters muskelbelastning koncentrisk statisk och excentrisk. den koncentriska är när muskeln "drar ihop" sig blir kortare den excentriska när muskeln arbetar under sin förlängning "bromsar" en rörelse och den statiska är när muskeln arbetar utan att den rör sig. enklast är att tänka på biceps överarmsmusklen för att förstå dom olika arbetena. håller den i en stång och böjer armarna uppåt så gör biceps ett koncentriskt arbete och du sedan bromsar ner stången gör muskeln ett excentriskt arbete och om du bara håller den still i ett läge arbetar muskeln statiskt. Och det är den excentriska belastningen som ger dig träningsvärk. På BodyPump och Athletic Cirkel arbetar vi mycket med att bromsa rörelserna = träningsvärk. Cyklar du eller simmar använder du mest av den koncentriska muskelkraften = mindre träningsvärk. Brännbollsmatch = mycket excentriskt = massor av träningsvärk. Om du springer kuperat mer excentriskt springer du platt blir det mindre (om du inte kör intervall) Fria vikter = mer excentriskt
Och det märkliga med musklerna är att dom har dåligt minne i den excentriska fasen och därför får du gärna träningsvärk om du hoppar över träningen några veckor. Och varför skall man nu träna excentriskt? om det ger så mycket träningsvärk? Jo för att musklerna behöver bromsa krafter = funktionellt och så är det kul för det ger mycket snabb träningseffekt.
Tyvärr finns det styrkemaskiner på gym (se bild) som enbart arbetar med koncentrisk belastning vilket då följaktligen är behagliga att träna med = ger ingen träningsvärk men också ganska meningslösa rent funktionellt dvs du blir inte särskilt mycket starkare. Ja vad säger.... du skall vi ta en vecka med rejält mycket träningsvärk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar