tisdag 9 mars 2010

Träning av vader!


Enda anledningen till att träna vader isolerat (tåhävningar) torde vara för att rehablitera hälsenor. Vaderna är så listigt anpassade att musklerna kommer med vid styrkeövningar som benböj utfallsteg risplock draken mm mm. Vill du träna vader extra är det bra att avsluta en benböj i översta läget genom att gå upp på tå eller i utfall gå upp på tå. vill du ha ytterligare belastning lägger du in spänsthopp borsow steg mm. men att isolerat köra vader ger liten och ofunktionell effekt på vaderna.

En annan klart märklig övning i maskin är träning av ljumskar och utsidan höfter (se bild) förutom vadmaskinen kommer nog denna övning som god tvåa i dumma isolerade övningar. De som tränar detta gör det kanske för att få mindre lår men har den bra effekt så får du troligen större muskler utan någon som helst nytta.
i nästa inslag skall jag lite kortfattat ge tips om bra träning av ljumskar.

4 kommentarer:

  1. Jaha! Såg du skulle skriva om ljumskar nästa gång, men vad är bäst om man liksom vill bli av med låren? Löpning? Crosstrainer? Visst vill man ha muskler, men inte bygga upp låren, men gärna armarna ;)

    SvaraRadera
  2. Hej Tommy... nu kan det vara så att jag är lite trög att fatta det där med pulsklockan. Var inne och läste dina inlägg från hösten om pulsbaserad träning. Jag tror jag fattar det mesta, men jag funderar lite på pulsintervallerna. Om man vill öka förbränningen, ska man då träna med lägre puls? Det känns lite bakvänt för mig. Det känns som att man kör slut på betydligt fler kalorier när man kör ett tufft träningspass än om man håller pulsen runt 120. Och om det nu är så som du skriver att man ska hålla sig på 60-70% av maxpuls, ska man då låta bli att köra snabbare intervaller och t ex springa länge i lugnt tempo, eller kan man variera intervallöpning och lågintesiv träning i samma träningspass?
    Hm, det blev många frågor på en gång. Men nu kommer ju våren och jag vill ut och springa på de torra asfaltsfläckar som redan finns :-)

    SvaraRadera
  3. Bli av med låren? bränn fett! löpning crosstrainer cykel. längre tids träning bränner mer fett. Och ja Johanna visst är det så att du förbränner mer fett ju hårdare du kör. max puls gör slut på mest kalorier per minut... men vem orkar köra så länge? Ett vasalopp på en tävlingstid runt 5 timmar gör slut på ca 50000 kalorier (inte illa va?) Men nu är det ju så att man ser i forskningen att man bränner förhållande vis mer fett vid en puls på ca 60-75% av maxpuls och i denna puls orkar vi ju hålla på riktigt länge eller hur? = bra fettförbränning eftersom tiden är den andra viktiga parametern. Lycka till med löpningen:)

    SvaraRadera
  4. Förlåt! en nolla förmycket på vasaloppet. 5000 kalorier skall det vara.

    SvaraRadera