onsdag 9 september 2009

Mental träning!


Snart dags för ett pass med MBK fotbollslag med tema -Mental träning. Jaha skrattar ni säkert till... vad kan han om mental träning!! ja i moderna termer faktiskt ingenting egentligen och ingen utbildning har jag gått i ämnet. Jag är av den gamla skolan och har tagit intryck av bland annat Sixten Jernberg Tomas Wassberg Rune Larsson Jonas Gardell Marit Paulsen och upptäckt att det blir oftast som man tänkt sig.
För visst är det så att om du tror att det skall skita sig så nog blir det så? När man har hand om yngre idrottare ser man att dom i ena stunden verka hur självsäkra som helst och nästa stund börja mumla om att -bara vi inte förlorar nu igen.. Det jag kan lära ut är att om hjärnan är helt övertygad om att en viss sak skall ske -så sker det med största sannolikhet. Det enda du behöver göra är att övertyga dig själv om att detta kommer att ske.
Ett exempel: 2 sjukgymnaster började lite löst prata om att starta ett bra gym. Det lösa pratet övergick från ord som kanske och om - till skall och vi gör och efter en tid var det en självklarhet att öppna portarna till Kraftkällan-Mariestads i särklass bästa träningställe. För varje dag vi pratade förstärkte vi orden och hjärnan blev mer och mer övertygad om att detta kommer att ske. Den idrottare som lyckas bra i sin idrott är helt övertygad om att så kommer att ske. i ett lag är det lite svårare eftersom de flesta lyssnar på en lagkapten och tränare vi måste få alla individer i laget att tro på det dom gör och bestämma sig för att lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar