måndag 14 september 2009

Vem är stark?


Eller vem är vältränad? och vad skall jag träna...
Återigen en reflektion över hur vi tränar och vad vi utsätter vår kropp för. Om vi tittar utifrån idrottens språk så är ju den som klarar just sin gren (eller sport) bäst- den högst rankade. Vi ser med stor beundran på Sanna Kallur när hon klipper över häckar och Zlatan när han med fantastisk fart och teknik gör bort sina motståndare. Och just det extrema från idrotten behövs för att skapa intresse och tänja gränser för vad som är möjligt. Vi attraheras av det spektakulära och det näst intill omöjliga (Usain Bolt världsrekord på 100m).
När vi sedan ur en motionärs synvinkel skall fundera på vad som är bra träning så borde det väl vara aktiviteter som förbättrar hälsa och förebygger ohälsa? Visst vill väl de flesta av oss också se snygga ut nakna och kanske pressa oss genom ett vasalopp eller tjejmil... men i grunden är det väl ändå att vara friska? vakna på morgonen och känna att kroppen fungerar bra?
Jag sitter dagligen med människor och pratar träning och slås av hur "lätt" vi tar på träningen av det viktigaste vi har -vår kropp. Jag är övertygad om att vi måste inrikta vår träning mer individuellt och ha mer konkreta målsättningar. Vad behöver just du förbättra och vad sätter du som målsättning? Träna inte bara det du är bra på utan även det du behöver förbättra.
Min syn på en vältränad människa är en person som har bra kondition styrka rörlighet och koordination. Finns det något av det här som är din svaga länk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar